Ένα blog για την προώθηση της Φιλαναγνωσίας

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ


Μικροί μας φίλοι, οι Βιβλιοφάγοι σήμερα σας προτείνουν τέσσερα βιβλία για το πολυτεχνείο.Αξίζει να τα διαβάσετε!

Ζωρζ Σαρρή "Τα γενέθλια"  

Εκδ. Πατάκη

1967. Η εννιάχρονη Άννα έχει γενέθλια και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους φίλους της, αλλά, όταν ξημερώνει εκείνη η μέρα, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Η Ελλάδα δεν έχει πια δημοκρατία, αλλά δικτατορία. Ο Παπαδόπουλος έχει κάνει πραξικόπημα και έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, επιβάλλοντας ένα καθεστώς ανελευθερίας και φόβου. Η Άννα μαζί με τους γονείς και τον αδερφό της μεγαλώνει μέσα σε αυτά τα γεγονότα ζώντας από κοντά τον φόβο, τη σύλληψη, την εξορία και τα βασανιστήρια φίλων και γνωστών. Η Άννα μπαίνει στην εφηβεία, ωριμάζει και αμφισβητεί όχι μόνο το καθεστώς αλλά και τους γονείς της και δε διστάζει να αντιδράσει.

Κατερίνα Μουρίκη"Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο"
εικονογράφηση: Νίκος Χριστοφοράκης
Εκδ: Διάπλαση, 2008
 
Το βιβλίο "Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο" δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν απλά και κατανοητά την αξία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Η σοφία και οι μνήμες του παππού Περικλή ανταμώνουν με την παιδική αφέλεια του Αλέξανδρου που κάνει συνειρμούς και συσχετίζει όσα βλέπει και ακούει με την προσωπική του καθημερινότητα. Μέσα από τις  ατάκες παππού και τις παιδιάστικες ερμηνείες του δεύτερου περνούν έννοιες όπως "Ελευθερία", "Δημοκρατία", "χούντα", "Λαϊκός ξεσηκωμός".
 
 
Μαρία Καλογεράκη<<Μαμά, τι έγινε στο Πολυτεχνείο;>>
Εκδ. Ελληνικά Γράμματα
Ένα βιβλίο που μας θυμίζει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου
 
Μαρούλα Κλιάφα "Οι πελαργοί θα ξανάρθουν"
Εκδόσεις Κέδρος
Ένα παιδί 10 χρονών, ο Γιάννης, παρακολουθεί και καταγράφει όσα συμβαίνουν στο  σπίτι και στο σχολείο. Χωρίς ακρότητες και  κραυγαλέα συνθήματα, όλο το βιβλίο είναι κήρυγμα αντιπολεμικό και αντιστασιακό, ένας ύμνος στη δημοκρατία. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από δέκα ετών και πάνω.